ТИМ ЗА КУЛТУРУ И ЈАВНО ПРОМОВИСАЊЕ ШКОЛЕ, 2020/2021.

Семинар  “Заједно против поплаве (дез)информација“

У оквиру одржавања семинара и учешћа ученика, прошла школска година, 2019/2020. је била карактеристична по увођењу ванредних мера због Корона пандемије, али су одржани и семинари са занимљивим и корисним темама, везаним за учешће младих у друштвеним кретањима. Такав један семинар, под називим “ЗАЈЕДНО ПРОТИВ ПОПЛАВЕ (ДЕЗ) ИНФОРМАЦИЈА“ – професори и ђаци на истом задатку,  одржан је у периоду од 11 јуна до 14 септембра, са паузом због Корона пандемије, а у организацији Удружења грађана РЕПЕР, и  финансијску помоћ  Европске Уније.

На поменутом семинару, Техничку школу су представили Алма Смаилбеговић, професор српског језика и књижевности, и ученици: Саима Радетинац, Ешреф Зукорлић и Алвина Хасановић. Током семинара и радионица, ученици су делили дужности и активности са вршњацима из других средњих школа.

Упознавање учесника и организатора семинара је било на првом састанку, 11 септембра, када се поделио материјал и програм активности, објашњен циљ семинара  и указано на корисна искуства која ће учесници моћи да искористе у даљем раду, након семинара. Одржано је укупно 10 радионица, са занимљивим темама и интерактивним активностима, са циљем да учесници овладају вештином селектовања погрешних и лажних информација од корисних и тачних, како да их искористе на прави и сврсисходан начин, како да своје искуство пренесу другима, својим вршњацима, и како да овладају вештином јавног говора, на некима од популарних медија, како владати говором и вештином јасног и тачног извештавања шире публике. Општи утисак свих учесника је да је семинар био веома занимљив, користан и забаван, јер је пружио младима довољно информација на одабрану тему, да су сви учесници имали довољно простора да се докажу и покажу у појединачним активностима, или кроз тимски рад, да су могли да чују много корисних савета како знати разликовати нетачне од тачних информација, како трагати за информацијама, које сајтове, странице, изворе информација узети у обзир као поуздане, а које игнорисати. Такође, учесницима су биле занимљиве и радионице, дељење дужности, тимски рад, договори и изазови у такмичарском делу,када сви желе да се покажу и докажу, да дају свој пун потенцијал и остваре најбоље резултате. При томе, могли су да виде добре идеје и предлоге од чланова свих група, науче нешто ново и корисно, дискутују о значајној теми, разумеју своју улогу у друштву, осете одговорност и значај ширења информација. У једном се сви слажу, поред свега доброг што је семинар пружио, за младе је најлепши део било дружење са вршњацима из других школа, време проведено уз активности, шале и паузе, договори и дељење искуства, што је обогатило цео семинар. Опуштена атмосфера са периодима креативног рада и размене идеја је обележила овај семинар.

Ученици Техничке школе су својим учешћем, оствареним резултатима, показивањем креативности и целокупним ангажовањем, представили своју школу на најбољи могући начин, уз подршу своје професорке. Показали су да умеју да одговоре на изазове, да се њихов глас чује, да изнесу свој став на дату тему, и да сарађују са другима, похвале туђе резултате и поделе награде. Задовољство је кулминирало 22. септембра, на завршном скупу, када су подељени сертификати учешћа на семинару, и заслужене дипломе за освојено треће место, које наши ученици деле са вршњацима из Гимназије.

Утисци свих учесника су да је семинар био користан, јер је пружио доста информација везаних за тему која је битна у данашњем друштву, у ери технологије и глобализације, када смо једним кликом у контакту са целим светом, и када се информацијама спекулише на различитим нивоима и путем различитих извора. Сазнали су доста, разумели важност одвајања тачне од нетачне информације, развили говорну вештину у јавном наступу, разумели улогу медија у савременом друштву, поделили идеје и искуства са вршњацима из других школа, учили, стварали и забавили се, а то је био и циљ овог семинара.