TIM ZA KULTURU I JAVNO PROMOVISANjE ŠKOLE, 2020/2021.

Seminar “Zajedno protiv poplave (dez)informacija“

U okviru održavanja seminara i učešća učenika, prošla školska godina, 2019/2020. je bila karakteristična po uvođenju vanrednih mera zbog Korona pandemije, ali su održani i seminari sa zanimljivim i korisnim temama, vezanim za učešće mladih u društvenim kretanjima. Takav jedan seminar, pod nazivim “ZAJEDNO PROTIV POPLAVE (DEZ) INFORMACIJA“ – profesori i đaci na istom zadatku, održan je u periodu od 11 juna do 14 septembra, sa pauzom zbog Korona pandemije, a u organizaciji Udruženja građana REPER, i finansijsku pomoć Evropske Unije.

 

Na pomenutom seminaru, Tehničku školu su predstavili Alma Smailbegović, profesor srpskog jezika i književnosti, i učenici: Saima Radetinac, Ešref Zukorlić i Alvina Hasanović. Tokom seminara i radionica, učenici su delili dužnosti i aktivnosti sa vršnjacima iz drugih srednjih škola.

Upoznavanje učesnika i organizatora seminara je bilo na prvom sastanku, 11 septembra, kada se podelio materijal i program aktivnosti, objašnjen cilj seminara i ukazano na korisna iskustva koja će učesnici moći da iskoriste u daljem radu, nakon seminara. Održano je ukupno 10 radionica, sa zanimljivim temama i interaktivnim aktivnostima, sa ciljem da učesnici ovladaju veštinom selektovanja pogrešnih i lažnih informacija od korisnih i tačnih, kako da ih iskoriste na pravi i svrsishodan način, kako da svoje iskustvo prenesu drugima, svojim vršnjacima, i kako da ovladaju veštinom javnog govora, na nekima od popularnih medija, kako vladati govorom i veštinom jasnog i tačnog izveštavanja šire publike. Opšti utisak svih učesnika je da je seminar bio veoma zanimljiv, koristan i zabavan, jer je pružio mladima dovoljno informacija na odabranu temu, da su svi učesnici imali dovoljno prostora da se dokažu i pokažu u pojedinačnim aktivnostima, ili kroz timski rad, da su mogli da čuju mnogo korisnih saveta kako znati razlikovati netačne od tačnih informacija, kako tragati za informacijama, koje sajtove, stranice, izvore informacija uzeti u obzir kao pouzdane, a koje ignorisati. Takođe, učesnicima su bile zanimljive i radionice, deljenje dužnosti, timski rad, dogovori i izazovi u takmičarskom delu,kada svi žele da se pokažu i dokažu, da daju svoj pun potencijal i ostvare najbolje rezultate. Pri tome, mogli su da vide dobre ideje i predloge od članova svih grupa, nauče nešto novo i korisno, diskutuju o značajnoj temi, razumeju svoju ulogu u društvu, osete odgovornost i značaj širenja informacija. U jednom se svi slažu, pored svega dobrog što je seminar pružio, za mlade je najlepši deo bilo druženje sa vršnjacima iz drugih škola, vreme provedeno uz aktivnosti, šale i pauze, dogovori i deljenje iskustva, što je obogatilo ceo seminar. Opuštena atmosfera sa periodima kreativnog rada i razmene ideja je obeležila ovaj seminar.

Učenici Tehničke škole su svojim učešćem, ostvarenim rezultatima, pokazivanjem kreativnosti i celokupnim angažovanjem, predstavili svoju školu na najbolji mogući način, uz podršu svoje profesorke. Pokazali su da umeju da odgovore na izazove, da se njihov glas čuje, da iznesu svoj stav na datu temu, i da sarađuju sa drugima, pohvale tuđe rezultate i podele nagrade. Zadovoljstvo je kulminiralo 22. septembra, na završnom skupu, kada su podeljeni sertifikati učešća na seminaru, i zaslužene diplome za osvojeno treće mesto, koje naši učenici dele sa vršnjacima iz Gimnazije.

Utisci svih učesnika su da je seminar bio koristan, jer je pružio dosta informacija vezanih za temu koja je bitna u današnjem društvu, u eri tehnologije i globalizacije, kada smo jednim klikom u kontaktu sa celim svetom, i kada se informacijama spekuliše na različitim nivoima i putem različitih izvora. Saznali su dosta, razumeli važnost odvajanja tačne od netačne informacije, razvili govornu veštinu u javnom nastupu, razumeli ulogu medija u savremenom društvu, podelili ideje i iskustva sa vršnjacima iz drugih škola, učili, stvarali i zabavili se, a to je bio i cilj ovog seminara.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *