Tribna povodom obeležavanja Svetskog dana secanja na žrtve saobraćajnih nezgoda

Povodom obeležavanja Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, su podržali događaj koji je danas u Novom Pazaru, u Tehničkoj školi „Izudin Šušević, organizovao aktiv saobraćaja ( Sekcija bezbednosti saobraćaja), u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja.

Imajući u vidu da je adolescencija period života u kome je potrebna veća potreba za adneralinom, a samim tim i sklonost ka rizičnom i nebezbednom ponašanju u saobraćaju, održana je interaktivna tribina, koja je imala za cilj da se mladima kroz prikazane primere ukaže na nebezbedno ponašanje i moguće rizike i posledice pogrešnih stavova.


Sa srednjoškolcima se razgovaralo o značaju vezivanja pojasa, štetnosti upotrebe mobilnog telefona tokom vožnje, opasnostima koje donosi brza vožnja i vožnja pod dejstvom alkohola, ali i o iskustvima koja su prisutni imali u saobraćaju.


Izvedena je simulacija zbrinjavanja učesnika i obezbjeđivanje lica mesta nakon nezgode gde su bile uključene službe saobraćajne policije, hitne pomoći i vatrogasaca. Takođe, žrtve saobraćajnih nezgoda su učesnicima podelili svoje lične priče i skrenuli pažnju na važnost poštovanja saobraćajnih propisa.
Ovoj interaktivnoj tribini, u različitim aktivnostima prisustvovalo je više od 300 učenika Tehničke škole “ Izudin Šušecić.

https://fotodine93.pixieset.com/tehnickaskolanovipazar/

Veliki broj mladih je uz korišćenje pijanih naočara, isprobalo simulator vožnje, i u kontrolisanim uslovima steklo uvid u vožnju pod dejstvom alkohola i negativan uticaj alkohola na percepciju i koordinaciju. Takođe, mogli su da naprave i kreativne privremene tetovaže sa edukativnim porukama.

S poštovanjem,
Aktiv saobraćaja, (Sekcija bezbednosti saobraćaja)