SVEČANI PRIJEM UČENIKA GENERACIJE U NASTAVI NA BOSANSKOM JEZIKU

U subotu 26.juna 2021. u prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća upriličen je prijem za učenike generacije svih osnovnih i srednjih škola u Sandžaku u nastavi na bosanskom jeziku i odeljenjske starešine i roditelje učenika. Dr Jasmina Curić, predsednica BNVS, je u svom obraćanju čestitala nagrađenima i izrazila zadovoljstvo stalnim porastom broja učenika koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku. Takođe je istakla važnost negovanja maternjeg jezika koji je najvažnije identitetsko obeležje i uslov opstanka jednog naroda.

Implementacija nastave na bosanskom jeziku je u Tehničkoj školi započela školske 2017/18, tako da je ove godine prva generacija maturanata u četvorogišnjem školovanju diplomirala na bosanskom jeziku. Sledeće školske godine nastava na bosanskom jeziku izvodiće se u 21 odeljenju Tehničke škole.

Za đaka generacije Tehničke škole u nastavi na bosanskom jeziku proglašen je učenik odeljenja IV7 (tehničar drumskog saobraćaja) Hamza Šabanović kome je kao nagrada uručen vaučer u vrednosti od 5.000 dinara za kupovinu knjiga.

Za uspešno animiranje i ostvarene rezultate učenika, kao i za doprinos unapređenju nastave na bosanskom jeziku, priznanje je dobila Elvedina Omerović – odeljenjski starešina odeljenja IV7.

U Novom Pazaru                                                                                               Dina Omerović

26.6.2021.