ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ЕВРОПСКОГ ДАНА ЈЕЗИКА

У духу претходних година, и ове године је планирано обележавање Европског Дана Језика, који се слави широм света 26 септембра на иницијат иву Савета Европе, а у жељи да се нагласи важност приближавања различитих култура и традиције, да се подигне свест о важности учења стр аних језика, богатој језичкој разноликости Европе, али, превасходно, радити на очувању и неговању језика свог народа, усавршавању вештине говорништва и разумевању важности комуникације на свом, као и на језицима других народа.

“Ако разговарате са човеком на језику који он разуме, то одлази у његову главу. Ако разговарате са њим на његовом језику, то одлази у његово срце.“ – Нелсон Мандела


Широм света, многе школе се прикључују обележавању ове значајне манифестације, што представља значајан допринос очувању и оних језика који су на листи угрожених, због малог броја говорника.
Техничка школа и ове године уноси у своје активности и обележавање Европског Дана Језика. Професори енглеског језика су са својим ученицима договорили да се организује квиз вече у просторији Америчког кутка, 29.9.2022. Модераторка вечери је била Данира Рујевић, која је припремила питања из области спорта, филма, историје, географије и музике. Одрађен је постер, а окупљање је заказано за 19.30. по завршетку задњег часа у другој смени.

Просторија Америчког кутка је била препуна ученика, а вече је започело тако што су ученици подељени у 4 групе, а ученици су размислили о називима својих група, који су исписани на табли. Пре почетка квиза, објашњена су правила игре, свако питање је носило одређени број поена, а питања су класификована у лакша, и тежа. Замишљено је да сви ученици учествују у квизу, тако што се наизменично мењају. У случају да ученик једне групе не зна одговор на постављено питање из области коју је сам одабрао, онда ученик друге групе има право да одговори, и тако редом, све док се не добије тачан одговор, или пређе на друго питање, уколико нико не犀利士
зна одговор на претходно питање. Ученици су прихватили игру са ентузијазмом и показали одлично познавање информација из свих области. Професорке су пратиле своје ученике, помагале у бележењу бодова и фотографисале цео догађај. Чланови победничке екипе су добили значајне награде, кишобране, блокчиће, хемијске оловке, часописе, цегере, а чланови осталих екипа утешне награде, хемијске и блокчиће. И професори су завршили вече са симболичним наградама.

Вече је обележило пријатно дружење ученика и професора, корисно надметање, добар циљ и симболичне награде. Ученици су са професорима обнављали информације из одабраних области и добро се забавили. Дружење и размена информација је обележила вече као успешно и вредно окупљања, а идеја је успела.
Примери добре праксе, организовања различитих активности, разноврсне идеје ће и даље бити приоритет рада Стручног већа професора Енглеског језика. Идуће године нас очекују нове активности посвећене обележавању Европског Дана Језика.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.