POSETA 65. MEĐUNARODNOM SAJMU KNJIGA U BEOGRADU

POSETA 65. MEĐUNARODNOM SAJMU KNJIGA U BEOGRADU

Nakon dve godina odlaganja, u Beogradu je u periodu od 23.10. do 30.10.2022. održan 65. Međunarodni sajam knjiga pod sloganom “Povratak napisanih”. Tehnička škola „Izudin Šušević“ je 29.10.2022. realizovala organizovan odlazak učenika i nastavnika na Sajam. U realizaciji putovanja učestvovali učenici sledećih odeljenja: I1, I2, I5, I6, I7, I10, IV2, IV5, II1, II2, II3, II4, II5, II6, II7, II8, II9, II10,
II11, III1, III2, III3, III4, III5, III6 i III7. Zbog maturantske ekskurzije koja je bila u toku u vreme odlaska na Sajam,većina odeljenja završnih razreda nije učestvovala u realizaciji ove aktivnosti. Prevoz učenika vršila putnička agencija „Lotus“ iz Novog Pazara.Nakon pregleda autobusa od strane predstavnika PU Novi Pazar, za Beograd krenuli u 05.00, a u Novi Pazar se vratili u 21.30.
Na Sajmu je učestvovalo 400 međunarodnih i domaćih izdavača, od kojih su najeminentniji: Laguna, BIGZ, Vulkan, Prometej, Delfi itd.Ove godine zemlja počasni gost Sajma knjiga je Rumunija koja je predstavila svoju bogatu kulturu i tradiciju, dela naučnika, pesnika i umetnika,kao i domete u oblasti izdavaštva. Predstavljena su najveća imena rumunske književne scene. Osim Rumunije, kao zemlјe počasnog gosta, učestvuju izdavači iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Mađarske, Nemačke, Rusije, Kine, Švajcarske, Egipta, Indije i Polјske. Najpoznatiji gost Sajma knjiga bio je francuski pisac Patrik Beson. Književnik je napisao knjigu o našem najbolјem teniseru svih vremena pod nazivom „Đoković, odbijam“ koja izlazi u izdanju „Čigoja štampe“ u ediciji „Disident“.Gosti iz inostranstva bili su i pisci Đovani Dozini (Italija), Ajfer Tunč (Turska) i Đorđe Matić (Hrvatska).

Ovogodišnji program Sajma knjiga koncipiran je u sedam celina. U okviru programskog ciklusa „Vreme pamćenja“, povodom godišnjica rođenja Ive Andrića, Borislava Pekića i Vaska Pope, razgovaralo se o autoritetu književne kritike i priređivanju kritičkih izdanja. Ciklus „Misliti o knjizi“ posvećen je gorućim temama na književnoj i izdavačkoj sceni, „O umetnosti i kulturi“ kapitalnim izdanjima, a „Poštovana deco“ – piscima za decu. Ciklus „Pišem, dakle postojim“ predstavio je domaće i strane pisce, a u programskoj celini „Dijalozi“ književnici su razmenjivali mišlјenja o književnosti i umetnosti.
Kao i prethodnih godina, najuspešnijima u izdavačkoj oblasti dodeljene su nagrade: Nagrada Izdavač godine za 2022. dodeljena je ravnopravno izdavačkim kućama Prometej i Pravoslavna reč iz Novog Sada.
Nagrada za Izdavački poduhvat godine dodeljena je za Sabrana dela Stanislava Krakova, Službeni glasnik Beograd, Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković”, Beograd.
Nagrada Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke pripala je knjizi Kulturna politika Kraljevine Jugoslavije 1918-1941. Ljubodraga Dimića, Filip Višnjić – Beograd.
Nagrada za Dečiju knjigu godine dodeljenja je ediciji Znamenite Srpkinje iz pera književnica za decu, Pčelica izdavaštvo Čačak.

U terminu Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, u hali 2C održavao se i Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava čiji je cilj najkvalitetnija promocija znanja, obrazovanja, čitanja i usavršavanja.
Manifestacija je, kao dokazano uspešna platforma za razmenu informacija na polјu obrazovanja, dobra prilika za prezentaciju novina i savremenih nastavnih sredstava koja imaju značaj za unapređenje obrazovanja.
Sajam je i u novom izdanju ispratio aktuelnosti i inovacije u politici obrazovanja i državnoj strategiji i prezentovao dragocenu zbirku informacija za godišnju orijentaciju, kako u obrazovno – vaspitnim ustanovama tako i za izbor obrazovanja i budućih karijera mladih iz Srbije i regiona.


Ovogodišnjim programskim konceptom Sajma i pratećim skupovima obuhvaćeni su svi segmenti obrazovnog sistema tako da su posetioci, u zavisnosti od interesovanja, boli u mogućnosti da se upoznaju sa ponudom programa obrazovnih institucija i ustanova različitih nivoa i struka, savremenim nastavnim sredstvima, udžbenicima i ostalim edukativniim izdanjima, didaktičkim sredstvima i igrama koji podstiču kreativnost i motoriku.
Deo izlagačkog programa čine i: profesionalna orijentacija, preduzetništvo, podsticaj na obrazovanje, doživotno učenje, transfer znanja, inkluzivno obrazovanje, negovanje talenata, međunarodna saradnja.
Na jednom mestu đaci srednjih škola, studenti, mladi profesionalci, kao i roditelјi, mogli su da se upoznaju sa programima fakulteta iz Srbije i inostranstva, državnih i privatnih. Fakulteti i visoke škole predstvile su svoje osnovne i master programe.

Nakon obilaska Sajma knjiga i Sajma obrazovanja, učenici obišli Kalemgedan i Knez Mihajlovu ulicu.
Ova poseta Sajmu knjiga i učila u Beogradu je realizovana u skladu sa utvrđenim planom, ispunivši u potpunosti edukativni i zabavni cilj.

U Novom Pazaru Vođa puta:
29.10.2022. Alma Smailbegović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.